manje smeća kampanja

 IZVJEŠĆE O PROMOCIJI KAMPANJE „ZA MANJE OTPADA“ 2016/17. U DV „VRAPČE“

2016. DV „Vrapče“ se po prvi puta uključuje u kampanju „Za manje otpada“.

10.11.2016. održan je sastanak EKO odbora na kojem je utvrđen  plan i program rada za 2016/17. s posebnim naglaskom na sudjelovanju u kampanji „Za manje otpada“.
Prilikom prijave za sudjelovanje u kampanji odlučili smo se za kriterij praćenja koji se odnosi na prikupljanje starog papira.
U našem vrtiću već godinama prikupljamo stari papir i odvajamo ga od ostalog otpada. Do sada nismo imali dovoljan broj namjenskih kutija, pa su mnogi odgojitelji koristili improvizirana rješenja. Ove godine smo  planirali nabaviti kutije za svaku odgojnu skupinu i kancelariju vrtića.
Dosadašnja organizacija prikupljanja i odvoza papirnatog otpada nije uvijek bila besprijekorna. Pražnjenje spremnika za papir u sobama dnevnog boravka i kontejnera za papir na nivou naših objekata ponekad nije bilo pravovremeno, a bilo je i primjera miješanja već razvrstanog otpada, što je izazivalo razočaranje i ogorčenje djece i odgojitelja. Taj problem nastojimo rješavati kvalitetnijom komunikacijom s tehničkim osobljem i službama za zbrinjavanje otpada.
Naročitu pažnju tijekom ove kampanje namjeravamo posvetiti kreativnom promišljanju oblika oporabe – ponovne uporabe papira. Već sada smo se složili oko nekoliko interesantnih prijedloga, a tijekom godine planiramo razvijati nove ideje.
  • Korištenje svih araka jednostrano printanog papira za crteže djece. U tu svrhu koriste se nepotrebni dokumenti nastali u vrtiću, ali se uključuju i roditelji u prikupljanju takvog papira.
  • Dokumenti koji sadrže povjerljive informacije se usitnjavaju pomoću specijalnog uređaja (u tajništvu vrtića). Takav usitnjeni papir (teksture slične piljevini) vrlo je pogodan za senzorički vrijedne manipulativne aktivnosti djece.
  • Usitnjeni papir natopljen vodom osnova je postupka recikliranja papira koji se provodi s djecom.  Atraktivni  kartončići recikliranog papira koriste se za dekoracije, čestitke, pozivnice i slično.
  • Posebnom tehnikom od usitnjenog papira i vode rade se medaljoni kojima  ćemo ukrasiti Božićno drvce.
  • „Papier máche“ – papirna kaša je izvanredan materijal za tehniku modeliranja. Od dječjih radova zanimljivi su primjeri izrade likova za Božićne jaslice ili životinjskih likova u sklopu različitih projekata (“Dinosauri“, „Šumske životinje“ i sl). Vješt odgojitelj će od papirne kaše izraditi bogatu zbirku didaktičkih sredstava i pomagala za svoj odgojno obrazovni rad.
  • Tehnikom kaširanja na balonu tradicionalno izrađujemo:  pokladne maske, Uskršnja jaja, Božićne kuglice, makete planete Zemlje, scenske lutke.
 
  • Od različitog otpadnog materijala izrađujemo elemente namještaja – sanduke, škrinje, police... Sve je to ljepše, čišće, trajnije i sigurnije za djecu (npr drvene kašete iz kojih ne viri iverje na koje se dijete može nabosti) ako se oblijepi slojem papira – KAŠIRA, oboji ili ukrasi tzv. salvetnom tehnikom i lakira bezbojnim lakom.
 
U skladu sa KORAKOM 7 u provedbi kampanje (obavješćivanje javnosti i uključivanje medija), ovo izvješće bit će objavljeno na web stranicama DV „Vrapče“ i poslano „Školskim novinama“ i HRT-u.
 
 
U Zagrebu, 14.11.2016.                                                                                      Ljiljana Petrovski, pedagog

© 2019 Vrtić Vrapče. Sva prava pridržana.