Dijete i Božićni praznici ili kako preživjeti "groznicu"?

Božićni i novogodišnji blagdani su vrijeme radosti i darivanja, ali i vrijeme koje bismo trebali iskoristiti kako bismo proveli više vremena sa svojom djecom. Kroz atmosferu i zbivanja u svojoj obitelji dijete stječe iskustva emocionalne povezanosti, pripadnosti i vlastitog identiteta. Stoga djeci trebamo darivati ne samo poklone, već više od toga svoje vrijeme, pažnju i osjećaje, ono što im možda nedostaje više od novog autića, lutkice, lopte i sl. 


Blagdani su prilika za razvijanje obiteljske tradicije - najveća dobrobit tradicije za djecu je značaj međusobnih odnosa u našem životu. Važan element obiteljske tradicije je ponavljanje aktivnosti. Ponavljanje je za dijete najbolje oruđe za učenje - ritual pokreće aktivnosti i poruke u kogniciji djeteta. Čak i najjednostavniji kućanski posao može postati obiteljski običaj - npr. zajedničko pranje posuđa uz pjesmu.
 

Neke od zajedničkih aktivnosti tijekom blagdana mogu biti igra s djecom, odvođenje na prigodne predstave u kazalište, šetnje, sakupljanje češera i lišća, izrađivanje aranžmana i poklona za članove obitelji i prijatelje, te izrada čestitki. Neka Vam dijete pomogne u izradi kolača - potrajat će dulje, kuhinja će biti u neredu, ali dijete će biti sretno i ponosno, te će cijeniti zajedničko vrijeme koje ste proveli s njim/njom.
 

Ako imate malo dijete (jednu do dvije godine starosti), kroz ovo vrijeme nastojite što manje mijenjati djetetove navike, posebno vrijeme hranjenja i spavanja. Cesto su djeca baš u vrijeme blagdana neraspoložena, mrzovoljna, plačljiva i razdražljiva. Dijete je u danima blagdana preplavljeno emocijama, koje mogu biti i negativne, ako ne vodimo računa o djetetovim potrebama.

Kako izbjeći preveliko blagdansko uzbuđenje kod djeteta

Najveća zamka tijekom blagdana za djecu, posebno u dobi od jednu do dvije godine, je preveliko uzbuđenje. U vrijeme blagdana djeca u kratkom vremenskom periodu dobivaju puno dobrih stvari.

Roditelji najbolje mogu procijeniti koliko stimulacije njihovo dijete može podnijeti. Ako dobro raspoloženje Vašeg djeteta ovisi o spavanju u 15h, nemojte s djetetom ići u kupovinu Božićnih poklona neposredno prije, očekujući da će se dijete tome veseliti. Ako je Vaša beba preosjetljiva i lako se uzbuđuje, zamolite rodbinu koja Vam dolazi na Božici ručak da ne dođu svi odjednom. Ako napravite strukturirani plan i postavite granice za sebe i ostale članove obitelji, onda će i Vaša jednogodišnja beba uživati u blagdanskom slavlju.

Pomozite djetetu da održi uobičajeni ritam hranjenja i spavanja i za vrijeme blagdana. Dobro je da usprkos češćem uzimanju slatkiša u to vrijeme dijete ipak uzima glavne obroke u uobičajeno vrijeme, da dobiva količinu sna na koju se naviklo. Ako dijete pohađa vrtić ili ima dadilju, dobro je zadržati i tu vrstu dnevne rutine. Za očekivati je da će Vaše jednogodišnje dijete biti izloženo stresu u nekom momentu tijekom blagdana.

Kako pomoći djetetu da ne bude prestimulirano tijekom blagdana?

 • Izvedite ga u šetnju. Čak i po hladnom vremenu svježi zrak i promjene sredine će goditi i Vama i njemu
 • Sjedite s djetetom u miran kut te zajedno gledajte njegovu omiljenu slikovnicu. Neka to ne bude stalno prigodna Božićna slikovnica, kako bi se dijete odmorilo od iste vrste podražaja
 • Napravite djetetu toplu kupku. To će ga opustiti
 • Polegnite dijete u krevetić da se opusti i odspava. Možda će mu trebati više vremena da se opusti, smiri, no to mu omogućuje odmak od pretjeranog uzbuđenja
 • Ako ste Vi pod stresom, zamolite nekog da Vam pričuva dijete sat-dva. Dobro je dogovoriti se s roditeljima koji imaju dijete iste dobi. Sutradan Vi možete pričuvati njihovo dijete. Na taj način se i Vi i oni mogu odmoriti
 • Vodite računa da tijekom blagdana Vašem djetetu ne bude dosadno jer on/ona jedini u obitelji nemaju blagdanske obveze. Zadajte mu zadatke, npr. neka slaže kolače na tacnu. To će djetetu dati osjećaj da je i ono pridonijelo slavlju
 • Ako dijete još ima dudu neka ona uz njega bude cijelo vrijeme. U vrijeme blagdanskog uzbuđenja duda mu služi da ga smiri kada je izloženo prevelikom uzbuđenju zbog slavlja
 • Tijekom dana sjedite s djetetom na mirno mjesto i ponudite mu omiljeni slatkiš, voće ili sok
 • Sjednite s djetetom pokraj bora, upalite lampice ili svijeće i zajedno uživajte u prizoru


Razvedeni roditelji

Djeci razvedenih roditelja može biti posebno teško tijekom blagdana. Kooperativni roditelji djeci mogu pomoći da se lakše nose s tom situacijom, odnosno da pokušaju staviti svoje razmirice po strani i staviti dijete u prvi plan.

 

 • Razgovarajte s bivšim partnerom o tome koliko ćete potrošiti na poklone i tko će ih kupiti
 • Budite fleksibilni. Ako je dijete s Vama na Badnjak, neka bude s drugim roditeljem na Božić
 • Dajte djetetu na znanje da ne mora birati između Vas i Vašeg bivšeg supruga ili supruge. "Znam da mami nedostaješ. Možeš je nazvati i reci joj da i ona tebi nedostaje"
 • Ako dijete nije s Vama za blagdane, nego s Vašim bivšim partnerom, nastojite da dijete ne osjeća krivnju zbog toga što ste se Vi možda osjećali usamljeno (npr. "Bio mi je tužan Božić jer si ti bila s tatom.")

© 2019 Vrtić Vrapče. Sva prava pridržana.